Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
BemutatkozásRólunk

Kutatások

A kutatási feladatokban az intézet által művelt tudomány- és szakterület egyrészt az eljárástechnika – döntően a mechanikai eljárástechnika, de e mellett a biológiai, termikus eljárástechnika, részben a reakciótechnika – másrészt a nyersanyagelőkészítés, amely területen az ásványi eredetű primer nyersanyagok előkészítése mellett fontos terület a másodlagos nyersanyagok: hulladékok és maradványanyagok előkészítése, harmadrészt pedig a környezeti eljárástechnika, azaz a levegő, víz- és talaj tisztítása, tisztán tartása. E teljes szakterületet Magyarországon – egyedüli egyetemi oktatási és kutatási műhelyként – a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézete műveli és oktatja. Tevékenysége hazánkban és nemzetközileg is elismert. Az intézet, illetve a jogelőd szervezeti egységek működése 100 éves. Az intézeti laboratórium a következő főbb egységekre osztható: Aprító-osztályozó-darabosító, Nyersanyag- és hulladékelőkészítési, Nanoeljárástechnikai, Bioeljárástechnikai, Szennyvíztechnológia, Portechnikai és keverékáramlási, Méréstechnikai, Szilikát tartalmú ipari hulladék, Innovatív finomőrlési-szemcsetervezési valamint Kőzetfizikai laboratóriumok.

Oktatás

Az intézet az alap-, a mester- , a szakirányú és a doktor szintű képzések mindegyikében önálló szakok, ill. specializációk szakvezető intézete, illetve jelentős a más szakokra történő beoktatási tevékenysége, angol nyelven is. A képzési struktúra alapvetően kétfelé oszlik: nyersanyagelőkészítési, valamint környezeti eljárástechnikai és hulladékelőkészítési irányokra. Ennek megfelelően az intézet a specializáció vezetője a Műszaki földtudományi alapszak Nyersanyag-előkészítés mérnöki, illetve a Környezetmérnöki alapszak Hulladékgazdálkodás/Környezettechnikai specializációinak. A mesterképzésben a Környezetmérnöki szak Hulladékgazdálkodás specializáció vezetője és az Alapanyaggyártási folyamatmérnöki szak vezetője. A Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola keretében négy fő témacsoporthoz köthető a képzés: mechanikai eljárástechnika, nyersanyag- és hulladékelőkészítés, környezeti eljárástechnika és környezetvédelmi geotechnika.

 

Szakmai és oktatási kapcsolatok

Az alábbi cégekkel és oktatási szervezetekkel ápol szoros együttműködést az intézet: Omya Hungária Mészkőfeldolgozó Kft.,  MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., Perlit-92 Bányászati és Feldolgozó Kft., Vertikál Nonprofit Zrt., ALCUFER Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Inter-Metal Recycling Kft,3B HUNGARIA Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Profikomp Környezettechnika Zrt., Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Montanuniversität Leoben, Technische Universität Bergakademie Freiberg, Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg.